Vihreän teen hauduttaminen


Teeopas, Teeluokka, Teen haudutus by Mika, 03.07.2020

Teen maailmassa vihreät teet ovat tarkimpia sen suhteen, missä lämpötilassa niitä hauduttaa. Moni on pelästynyt vihreän teen kitkeryyttä, kun teetä on haudutettu kiehuvan kuumassa tai liian pitkään – tai pussiteenä, missä muodossa vihreä tee pääsee aniharvoin oikeuksiinsa. Vihreän teen voi kuitenkin kesyttää!


Mikä vihreässä teessä on erityistä?

Vihreä tee on ainoa teeluokka, jossa kiehuva lämpötila hauduttaessa useimmiten johtaa joko ylikitkerään tai muilla tavoin latteaan lopputulokseen, vaikka haudutusaikaa soveltaisikin tarpeeksi lyhyeksi. Syy tähän on se, että vihreän teen lehdet sisältävät eniten kitkeryyttä ja kuivaavuutta antavia makuaineita – erityisesti katekiineja – jotka irtoavat veteen sitä nopeammin, mitä kuumempaa vesi on. Samalla vihreän teen muut maut ja aromit ovat luonnostaan kevyitä. Onnekas asianlaita on se, että kitkeryyttä irtoaa veteen huomattavasti muita makuja ja aromeja hitaammin sitä mukaa, kun vesi viilenee. Tämä mahdollistaa makuprofiilin tasapainottamisen sopivalla lämpötilalla, joka vaihtelee vihreästä teestä toiseen. Pehmeämmän ja kevyemmän makuiset teet ovat hyviä kuumemmissa lämpötiloissa.


Vihreiden teiden ohjeelliset haudutuslämpötilat

 • Kiinalainen vihreä tee: 80–90 °C
  • Pelkistä silmuista koostuvat teet (kuten artikkelin kuvassa): 80–100 °C
  • Suurilehtiset teet (esim. maofengit ja Taiping Houkui): 90–100 °C
 • Japanilainen vihreä tee: 70 °C
  • Sencha ja kukicha: 60–80 °C
  • Gyokuro: 40–70 °C
  • Matcha: 70–80 °C
  • Bancha ja genmaicha: 80–90 °C
  • Houjicha: 90–100 °C
 • Korealainen vihreä tee: 70–80 °C
  • Varhaiskevään teet kuten Sejak ja Ujeon: 80–100 °C

Huomioithan, että ylläolevat lämpötilat ovat vain yhdenlainen suositus, omien havaintojeni pohjalta. Teessä on paljon varaa subjektiivisuudelle ja omalle soveltamiselle, ja poikkeusyksilöitäkin löytyy eri kategorioista.


Muuta huomioitavaa

Normaali haudutusaika vihreälle teelle on noin 2 minuuttia, olettaen että lehtiä on 1–1½ grammaa per 1 desilitra vettä. Keskimääräistä TeeMaan kiinalaista tai korealaista vihreää teetä on 1–1½ grammaa teelusikallisessa, japanilaista teetä on 2 grammaa teelusikallisessa. Yksilöllisiä koostumuseroja löytyy kyllä.

Japanilainen ja korealainen tee toimivat erityisen hyvin vähän reippaammin annosteltuna (2–3 g/1 dl), jolloin tosin haudutusaikakin lyhenee jopa alle minuuttiin kahdella ensimmäisellä haudutuksella. Kiinalainen vihreä tee on hyvää myös gongfu-tyyliin (3–4 g/1 dl, hyvin lyhyet haudutukset).
Viimeistään kahden haudutuksen jälkeen on hyvä nostaa haudutuslämpötilaa (esim. 10 asteella) ja haudutusaikaa (esim. ½–1 minuuttia), jotta lehdistä tulisi vielä sopivasti makua. Viimeisen haudutuksen voi tehdä jopa kiehuvan kuumaan veteen.

Lämpötilasäädeltävä vedenkeitin on kovin kätevä vehje vihreälle teelle, mutta jos sinulta ei löydy sellaista, niin saat suunnilleen 80-asteista vettä, kun kaadat haudutusastiaasi 1 osan kylmää vettä ja sitten 3 osaa kiehuvaa vettä.

Tekstin kirjoitti Mika Hannola

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Teen luokittelusta, osa 2: ryhmittely makumaailmoittain

Häkellyttävän monipuolista teen maailmaa on ryhmitelty monella tapaa. Mika Hannolan blogipostaus esittelee vallitsevan tavan hahmottaa tee kuuteen ryhmään. Artikkelin ensimmäisessä osassa esitin huomioitani siitä, ja tässä osassa esitellään kehittelemäni malli, jossa teetä ryh...

Maistuva kylmähaudutettu jäätee

Maistuva kylmähaudutettu jäätee, helppoa kuin yhteenlasku! Kylmähauduttaminen on sananmukaisesti teelehtien laittamista kylmään veteen, jolloin teehen tulee erilainen, kylmään juotavaan sopivampi makumaailma kuin kuumassa haudutettuna.En tarkalleen muista milloin saimme TeeMaassa...

Teen luokittelusta, osa 1: tee prosessoinneittain

Teen maailma on häkellyttävän monipuolinen, ja uuden teen ystävän onkin helppo eksyä. Loppujen lopuksi jokainen teelaatu on uniikki, sillä on usein oma pensaslajike, historia, kotipaikka, prosessointityyli ja se on tapana hauduttaa tietyllä tapaa. Eri teitä on niin monia, että v...