TEEN HAUDUTTAMINEN
Tavanomaiseen irtoteen haudutteluun ei tarvita muuta kuin lämmitystapa vedelle, haudutusastia (esim. teekannu tai pelkkä juomakuppi) sekä teesihti, jolla otetaan lehdet pois vedestä haudutuksen päätteeksi. Käytännöllisin sihtimalli on avoin, korinmuotoinen ja mahdollisimman tilava. Sihtiäkään ei tarvita kulhoteessä (ks. liittyvä vinkki).
Jos teepakkauksessasi ei ole kunnollisia haudutusohjeita, alla on suhteellisen yleispätevät ohjeet eri teeluokille.
Vihreä ja keltainen tee: vesi 70–80 °C, hauduta 1–3 minuuttia.
Valkoinen tee: vesi 70–90 °C, hauduta 2–5 minuuttia.
Musta tee, oolong-tee, tumma tee ja yrtit: vesi 90–100 °C, hauduta 2–4 minuuttia; yrttejä voi hauduttaa kauemminkin.
Annostus per 2 desilitraa: 1 teepussi, tai irtoteetä noin 2 grammaa eli useimmiten 2 teelusikallista. Jotkin teet ovat koostumukseltaan tilavampia (esim. useimmat valkoiset teet) tai tiheämpiä (esim. rullattu oolong ja japanilaiset vihreät teet). Teelehtien annostus ei onneksi ole millintarkkaa puuhaa, ja määrää voi kokemuksen myötä säädellä seuraavilla haudutuskerroilla. Yrttejä voi annostella reippaamminkin.
Myös gongfu-haudutukseen kannattaa tutustua, sillä varsinkin oolong-teen ja tumman teen kohdalla se tuo teen makuun uusia ulottuvuuksia. TeeMaalta löytyy siihen tarpeeseen Johdatus gongfu-teehen -opas.
YLEISIÄ VINKKEJÄ
• 70–80-asteista vettä saa helpoiten, kun laskee haudutusastiaan neljäsosan kylmää vettä ja loput kiehuvan kuumaa vettä. Vedet voi kaataa lehtien päälle, niin ne uppoavat ja alkavat antaa makua nopeammin. Veden lämpötilalla on paljon merkitystä erityisesti valmistaessa vihreää teetä, jolla on ylikitkerän teen maine, koska sitä haudutetaan usein liian kuumassa liian pitkään.
• Teetä hauduttaessasi älä liikuttele lehtiä äläkä purista niistä nesteitä pois. Näin vältät tarpeettoman kitkerän maun.
• Samat teelehdet, erityisesti irtolehdet, voi käyttää useaan haudutukseen. Uusiin haudutuksiin voi lisätä haudutusaikaa tai veden lämpötilaa, jotta maku säilyisi sopivan vahvana. Kertaalleen haudutetut lehdet on hyvä käyttää loppuun vuorokauden sisällä.
• Kalliimmallakin teellä on hyvin alhainen litrahinta. Jos lisähaudutukset lasketaan, niin esimerkiksi 20 €/100 g maksava tee on litrahinnaltaan noin 70 senttiä. Se on samaa hintaluokkaa kuin halvimmat limut, ja huomattavasti halvempaa kuin perusoluet ja -viinit. Silti hyvä tee voi olla maultaan paljon monipuolisempi ja mielentilan vaikutuksiltaan miellyttävämpi juoma.
• Samannimisetkin teet voivat olla erilaisia. Hintaerot selittyvät usein laatuerolla, jonka voi huomata lehtien koostumuksessa ja teen maussa. Varsinkin Kiinassa ja Taiwanissa tehdään paljon ”samaa” teetä monessa eri laatuluokassa ja eri alueilta.
• Kulhotee on yksinkertaisin tapa juoda teetä.
Kulhoteehen ei tarvita sihtiä tai muita erityistarvikkeita, vaan siihen riittävät juoma-astia, irtoteelehdet ja kuuma vesi. Laita teelehdet astian pohjalle; hyvä annostus on noin puolet tavallisen sihtihaudutuksen lehtimäärästä. Kaada sitten kuuma vesi (joka voi olla kiehuvaa) astiaan, mielellään voimalla, jotta lehdet sekoittuvat veteen ja uppoavat varmemmin. Odota kunnes tee jäähtyy juotavan lämpöiseksi. Pinnalle jääneet lehdet voi juodessa puhaltaa sivuun.
Kulhoteessä paras astiatyyppi on nimenomaisesti kulho tai muu laakea kuppi. Siinä oleva kuuma vesi jäähtyy nopeammin, jolloin lehdistä ei ehdi irrota liikaa kitkerää tai kuivakkaa makua. Isoista, kokonaisista lehdistä koostuva maustamaton tee toimii kulhoteenä parhaiten, koska maku pysyy pehmeänä eivätkä lehdet ui suuhun. Kiinalaiset ja taiwanilaiset mustat teet ovat erinomaisia kulhoteitä.
JÄÄTEEN VALMISTAMINEN
Helpoin ja yleensäkin toimivin tapa tehdä maistuva jäätee on kylmähauduttaminen. Annostele lehtiä ja viileää vettä tavallisessa 1 g/1 dl -suhteessa tai hieman vahvempana. Jätä sitten astia jääkaappiin vähintään 5 tunniksi. Teen voi antaa hautua paljon pitemmänkin aikaa, esimerkiksi yön yli. Kylmänä haudutetut teelehdet voi vielä hauduttaa uudestaan kuumassa vedessä.
Kylmähaudutetun teen maussa korostuvat kevyet, raikkaat ja pehmeät elementit vähemmällä kitkeryydellä ja kuivuudella.
Hyvälaatuisista irtolehdistä haudutettu jäätee on vallan hyvää myös ilman makeutusta. Jos kuitenkin haluat makeuttaa teetä, keitä pieni määrä vettä ja sekoita siihen sokeria tai hunajaa, ja tämän liuettua lisää tuo vesi jääteehen.
Erityisen hyviksi havaittuja teelaatuja jääteehen ovat jasmiinitee, kukicha (vihreä tikkutee), houjicha (paahdettu vihreä tee), kukkaisyrtit sekä ylipäätään monet vihreät teet ja vaaleat oolongit. Jos oolong-tee on kääritty palloiksi, huuhtele lehdet nopeasti kiehuvalla vedellä, niin ne alkavat avautua ja pystyvät antamaan makuja paremmin.
Jäätee on kesäkuumalla mukavan raikas juoma, mutta itse asiassa myös kuuma tee on hyvä viilentäjä, koska se huijaa kehon jäähdyttämään itseään tehokkaammin kuin normaalisti, siinä missä kylmät juomat voivat hetkeksi pysäyttää kehon oman lämmönhallinnan.