MAISTUVA KYLMÄHAUDUTETTU JÄÄTEE


Peng Luo

Maistuva kylmähaudutettu jäätee, helppoa kuin yhteenlasku! Kylmähauduttaminen on sananmukaisesti teelehtien laittamista kylmään veteen, jolloin teehen tulee erilainen, kylmään juotavaan sopivampi makumaailma kuin kuumassa haudutettuna.

En tarkalleen muista milloin saimme TeeMaassa päähämme kylmähauduttaa teetä. Pari vuotta sitten aloimme kokeilla eri teelaatujen hauduttamista kylmässä vedessä, ja siitä on muotoutunut meille jokakesäinen juttu!

Teen kylmähauduttaminen on oikeasti helppoa! Tässä tekstissä jaamme muutamia hyviä vinkkejä.

Mitkä teet sopivat kylmähaudutukseen?

Lähes kaikki teet toimivat kylmähaudutettuina, joskin meillä on omia suosikkeja. Loimme verkkokauppaamme tuotekategorian, josta löytyy meidän mielestämme maistuvimmat kylmähaudutusteet. Yleisesti ottaen kylmähauduttaminen tuo esiin teen kevyet, makeat ja pehmeät puolet, samalla kun kitkeryys ja kuivaavuus vähenevät minimiin verrattuna kuumassa haudutettuun teehen.

Muutamia huomioitamme kylmähaudutuksesta:
- Itäaasialaiset teet ovat järjestään raikkaita ja makeita, ylipäänsä toimivia.
- Jasmiiniteet ovat kuin luotuja kylmähaudutukseen!
- Taiwanilaiset vihreät (kevyesti hapetetut) oolongit ovat mainioita, yleensä makeita ja kukkaisia.
- Jotkut mustat teet toimivat hyvin.
- Monet yrttihaudukkeet ovat kiehtovia kylmähaudutettuina, esimerkiksi rooibos, hunajapensas, Inkiväärisitruuna sekä savuinen Lohikäärmeenpesä.

Jos tiedät jonkin hyvän teen, jaa tieto kanssamme!

Kuinka kylmähaudutan teetä?

Ohje 1: Kylmässä haudutetut teelehdet

Annostele teelehtiä 1 g/1 dl -suhteessa. Voit myös soveltaa oman makusi mukaan vahvemmaksi.

1. Laita lehdet ja viileä vesi haudutusastiaan, esimerkiksi lasipurkkiin tai kannuun.
2. Pidä astiaa jääkaapissa ainakin 3 tuntia, tai vaikka yön yli.
3. Nauti! Teen voi kaataa siivilän läpi, tai lehdet voi alkujaankin pistää hautumaan haudutuspussiin.


Ohje 2: Kylmä matcha

2 g (1 teelusikallinen/2 chashakua) matchaa kahteen desilitraan vettä.

Sekoita matcha kylmään veteen hyvin ja nauti! Suosittelemme bambuvispilällä sekoittamista, sillä se rikkoo jauhepaakut parhaiten.


Ohje 3: Kylmähaudutettu teehibiskus

Hibiskushaudukkeella on kirkkaanpunainen väri ja hapan, marjamainen tai sitruksinen maku.

1 g teehibiskusta per 1 dl kylmää vettä. Mukaan voi laittaa hunajaa, tuoreita mintunlehtiä, marjoja tai jääpaloja.

1. Laita teehibiskus ja kylmä vesi haudutusastiaan ja hauduta jääkaapissa vähintään 3 tuntia.
2. Lisää hunaja, jääpalat, mintunlehdet tai marjat.
3. Ota nätistä haudukkeestasi kuva!


Nämä jääteet ovat loistavia kesävirvokkeita grillijuhliin, piknikille tai metsäreissulle. Muista jakaa reseptisi perheesi, ystäviesi ja TeeMaan tyttöjen kanssa!