Teetyypit


TEEN LUOKITTELUSTA, OSA 1: TEE PROSESSOINNEITTAIN

Peng Luo

Teen maailma on häkellyttävän monipuolinen, ja uuden teen ystävän onkin helppo eksyä. Loppujen lopuksi jokainen teelaatu on uniikki, sillä on usein oma pensaslajike, historia, kotipaikka, prosessointityyli ja se on tapana hauduttaa tietyllä tapaa. Eri teitä on niin monia, että viidakon jäsentämiseksi on kehitelty erilaisia tapoja luokitella teitä. Nykyään yleisin tapa...


TEEN MAAILMA ON LAAJA JA SYVÄ – TERVETULOA!

Peng Luo

Hyvän teen parhaita puolia on se, kuinka helppoa siihen on päästä sisään. Teessä riittää uskomattoman paljon koettavaa ja opittavaa, ja silti voit valmistaa ja tutkia sitä juuri omaan tahtiisi ja tyyliisi. Muutamilla perusasioilla alustettuna pystyt navigoimaan teen maailmassa selkeästi ja mielekkäästi. Mitä tee on? Tee on teepensaan (Camellia sinensis) kuivatettuja...


VIHREÄN TEEN HAUDUTTAMINEN

Peng Luo

  Vihreä tee on Suomessa ja länsimaissa yleistynyt valtavan paljon viimeiset pari vuosikymmentä. Se on tarjonnut varteenotettavan vaihtoehdon mustan teen rohkeanpainokkaalle makuprofiilille, ja varsinkin teekauppojen myötä laadukasta (ei niin tappavan kitkerää) vihreää teetä on tullut aina vain paremmin saataville. Vihreää teetä tuotetaan ja juodaan ennen kaikkea Itä-Aasiassa, missä se onkin...


TEEN LUOKITTELUSTA, OSA 2: RYHMITTELY MAKUMAAILMOITTAIN

Peng Luo

Häkellyttävän monipuolista teen maailmaa on ryhmitelty monella tapaa. Mika Hannolan blogipostaus esittelee vallitsevan tavan hahmottaa tee kuuteen ryhmään. Artikkelin ensimmäisessä osassa esitin huomioitani siitä, ja tässä osassa esitellään kehittelemäni malli, jossa teetä ryhmitellään maistelijan kannalta. Tämän mallin tarkoitus on osoittaa eri teeluokkien välisiä samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia. Se voi siis auttaa...